80% van de nieuwe huizen in Europa zijn uitgerust met warmtepompen. Hoe kies ik de beste warmtepomp voor verwarming & ventilatie voor mijn huis? Waar moet ik op letten en wat is de prijs voor zo’n warmtepomp in combinatie met ventilatie?
Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een warmtepomp in combinatie met je verwarming en ventilatie?
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een verwarmingssysteem op basis van een warmtepomp wordt gekenmerkt door duurzaamheid, weinig onderhoud en lage bedrijfskosten. Uit gegevens van Eurostat blijkt dat verwarming nog steeds een aanzienlijk deel van de onderhoudskosten van het huis vormt. Daarom is een goed gekozen, ontworpen en professioneel gebouwd verwarmingssysteem & ventilatiesysteem zo belangrijk voor elke huiseigenaar.
Inhoud
Hoe bouwen anderen Warmtepomp voor Verwarming & Ventilatie?
In Zwitserland is 75% van de nieuwbouwwoningen uitgerust met warmtepompen. In Oostenrijk, Duitsland, Finland en Noorwegen worden warmtepompen geïnstalleerd in elk derde huis dat wordt gebouwd, waarbij Frankrijk een vergelijkbare index nadert. Ketelinstallaties worden ook vervangen door warmtepompen in oudere huizen. In Zweden, staat op nummer 1, bijna de helft (700.000) van alle huizen is uitgerust met warmtepompen.
Subsidies en premies Warmtepomp voor Verwarming & Ventilatie
De Europese Unie steunt het pro-ecologische beleid en daarom kan men in de meeste EU-lidstaten subsidies aanvragen voor dergelijke projecten. In Frankrijk kan bijvoorbeeld 50% van de inkoopkosten voor warmtepompen worden afgetrokken van de belasting.
In Zweden, Duitsland, Zwitserland en tal van andere Europese landen zijn er verschillende kortingsregelingen en financiële prikkels die investeringen en soms operationele kosten met tientallen procenten verminderen. Ook in België kun je in aanmerking komen voor subsidies en premies.
Hoe werkt een Warmtepomp voor Verwarming & Ventilatie?
Door 1 kWh elektrisch vermogen te gebruiken, “pomp” een warmtepomp 2 ÷ 4 kWh thermisch vermogen van de warmtebron naar de kamers, waardoor effectief 3-5 kWh aan thermische energie wordt geleverd. Men kan aannemen dat ¾ van de verwarming met warmte het huis afkomstig is van energie verzameld in de grond, water of lucht en slechts ¼ van energiecentrales.
Met andere woorden, als we het huis verwarmen met elektriciteit, kunt je met behulp van warmtepompen de elektriciteitsrekeningen met 75% verlagen. Met de huidige olie- en aardgasprijzen betekent dit dat verwarming meer dan 4x goedkoper is dan in het geval van olie en 2x goedkoper dan met aardgas. Op dit moment is het de goedkoopste verwarmingsoplossing in de meeste Europese landen.

Warmtepompprincipe met ventilatie
Het integreren van warmtepompen met je ventilatiesystemen maakt een extreem energiezuinige verwarming en koeling van de binnenlucht mogelijk. De verwarmde of gekoelde lucht zal ook gelijkmatig over het hele gebouw worden verdeeld via de ventilatiekanalen.
Bij een warmtepomp met ventilatiesysteem. De ventilatie-eenheid met ingebouwde afvoerluchtwarmtepomp haalt energie terug uit de afvoerlucht. Samen met de roterende warmtewisselaar herstelt de afvoerluchtwarmtepomp praktisch alle warmte-energie van de lucht die uit het gebouw wordt geblazen en brengt deze terug naar verwarming. De jaarlijkse efficiëntie van de warmteterugwinning kan oplopen tot 95%.
- De geïntegreerde afvoerlucht-warmtepomp heeft geen afzonderlijke buitenunit nodig, waardoor deze geschikt is voor gebouwen waarin dergelijke units niet kunnen worden geïnstalleerd.
- De unit kan tijdens de bouw of renovatie worden geïnstalleerd.
- Het systeem koelt de toevoerlucht af en verwijdert het vocht eruit, waardoor de binnenlucht prettiger aanvoelt, zelfs als de temperatuur niet veel graden daalt.
Energie wordt normaal gesproken verspild in het efficiënte warmtepompproces, vooral tijdens het koelen. Om deze energie te gebruiken is dit systeem gemaakt. Het herstelt de anders verspilde energie en gebruikt deze voor het verwarmen of koelen van water dat wordt opgeslagen in een boiler.
Deze functie voor verwarmen/koelen van water maakt de pomp nog meer divers. De teruggewonnen energie wordt naar de ketel geleid, waar deze kan worden gebruikt
- in het lucht/water-verwarmings- /koelsysteem; of
- voor verwarming van sanitair warm water; of
- voor vloerverwarming
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!