Ventilatiesysteem C of D, wat is de beste optie voor jouw woning? Héél veel mensen weten niet goed of ze voor ventilatie C of D moeten kiezen. Het grote verschil zit hem in de warmterecuperatie en daardoor is systeem D wat duurder. Maar is dit prijsverschil het wel waard?
Ontdek welk ventilatiesysteem ideaal is voor jouw gezinssituatie, ventilatiesysteem C of D?

Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Soorten ventilatiesystemen
Net zoals huizen en levensstijlen variëren, verschillen ook de ventilatiemethoden. Als je op zoek bent naar een manier om de luchtstroom van je huis te verbeteren, zijn er twee soorten ventilatie waar je meer over moet weten voordat je een ventilatiesysteem kiest, namelijk ventilatiesysteem C of D.
Je hebt nog andere soorten ook. A en B, maar deze werken volgens natuurlijke luchttoevoer en afvoer, en zijn daarom niet langer wettelijk.
Ventilatiesysteem E is er ook nog, maar dat is een pak duurder dan C en D.

Hoe kiezen tussen Ventilatiesysteem C of D?
Een energiezuinige woning is bijna per definitie goed geïsoleerd, kierdicht en voorzien van een gestuurd ventilatiesysteem. De isolatie en kierdichting zorgen ervoor dat de warmte in de woning blijft, de gestuurde ventilatie dat er voldoende verse lucht binnenkomt. Als dit op een juiste manier is geïnstalleerd en ingeregeld, is het resultaat een gezonde en comfortabele woning.
Om duidelijk het verschil uit te leggen tussen ventilatiesysteem C of D zullen we beide systemen vergelijken op basis van:
- De Werking
- De luchtkwaliteit
- Gevoel van ventilatie
- Geluidsniveau
- Het energieverbruik
- Het onderhoud
- De Prijs
Eindigen doen we uiteraard met een conclusie. Zo weet je of ventilatiesysteem C of D het meest interessant is voor jouw woning en gezinssituatie.
1. Werking van Ventilatie
Het principe van ventilatie is uiteraard simpel. Zorg dat de vervuilde binnenlucht naar buiten kan en dat er in de plaats verse buitenlucht naar binnen kan komen.
Verergert ventilatie de vervuiling in huis niet vanwege de vervuilde buitenlucht? Nee, dat is een fabel. Buitenlucht bevat wel vervuiling, zeker langs de snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. En dat is vaker het geval dan je denkt!
In veel huizen wordt bij het koken bv meer fijnstof binnen geproduceerd dan men langs de snelweg meet.
Waar dit vroeger allemaal natuurlijk gebeurde, gebeurt dit nu geheel mechanisch, of toch gedeeltelijk.
1.1. Ventilatiesysteem C: Werking
Bij een systeem C gebeurt de toevoer van verse lucht in de droge ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer op natuurlijke wijze via toevoerroosters in of op de ramen.
Eén centrale elektrische ventilator zorgt voor de mechanische afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes. Je hebt alleen ventilatiekanalen nodig om de vervuilde binnenlucht af te voeren.
Ventilatiessysteem C+
Eventueel kun je daarbovenop nog opteren voor ventilatiesysteem C+. Deze werkt vraaggestuurd en reageert automatisch op de ventilatiebehoefte in huis.
Sensoren meten bv. het vochtgehalte, de CO2– of VOC concentratie in de binnenlucht. Het systeem zorgt voor minder ventilatie als er minder vocht, CO2 of VOC in de binnenlucht is, en omgekeerd.
De nieuwste vraaggestuurde systemen meten ook de luchtkwaliteit in slaapkamers en voeren ook daar vervuilde lucht af wanneer nodig.
Vraaggestuurde systemen draaien altijd op een minimum stand en verhogen de luchtdebieten enkel waar en wanneer nodig. Zo is het elektriciteitsverbruik en het verlies van warmte minimaal. Bijgevolg bespaar je dus geld uit op je energiefactuur.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
1.2. Ventilatiesysteem D: Werking
Bij Ventilatiesysteem D gebeurt de toevoer en afvoer van lucht volledig mechanisch/automatisch. Dit noemt men balansventilatie.
Twee aparte elektrische ventilatoren zorgen voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van de vervuilde lucht. De aanvoer en afvoer van lucht gaat via aparte kanalen. Via ventielen in de woonkamer en slaapkamer wordt ventilatielucht de woning ingeblazen. Afzuigventielen in de badkamer, keuken en het toilet voeren lucht af. Via een regelknop kun je meer of minder lucht verversen. De regelknop heeft meestal 3 standen en zit in de keuken en/of badkamer.
Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans. Meestal zit er ook een warmteterugwin-unit in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer je niet meer dan nodig is en wordt het systeem zuiniger.
Warmteterugwinning / Warmterecuperatie
Bij een systeem C kan de warmte uit de afvoerlucht gebruikt worden voor het opwarmen van sanitair warm water en/of ruimteverwarming door gebruik te maken van een warmtepompboiler of een lucht-water warmtepomp.
Bij een systeem D kan de warmte uit de afvoerlucht met behulp van een warmtewisselaar worden overgedragen aan de toevoerlucht om in de winterperiode de toevoerlucht voor te verwarmen. In de zomerperiode wordt de warmtewisselaar door middel van een bypass uitgeschakeld om oververhitting te vermijden.

2. Luchtkwaliteit en temperatuur
Welke invloed hebben ventilatiesystemen C of D op de luchtkwaliteit en de temperatuur in je huis?
2.1 Ventilatiesysteem C: Luchtkwaliteit & Temperatuur
Uit onderzoek blijkt dat er weinig verschil is tussen de luchtkwaliteit van een vraaggestuurde Ventilatiesysteem C ten opzichte van systeem D. Beide systemen slagen erin om op een energiezuinige manier de woning te “spoelen” met verse lucht.
In de winter kan er koudere lucht naar binnen komen in de leefruimtes. Deze lucht moet eigenlijk alleen in de woonkamer extra verwarmd worden, waardoor de meerkost verwaarloosbaar is.
2.2 Ventilatiesysteem D: Luchtkwaliteit & Temperatuur
Bij een ventilatiesysteem D wordt de verse lucht niet natuurlijk, maar mechanisch de woning ingebracht. Bovendien wordt de lucht, alvorens ze in je woning terechtkomt, eerst op een aangename temperatuur gebracht.
Zo komt er tijdens de winter geen koude lucht meer binnen, en dat is positief voor je energiefactuur.
En wat tijdens de zomer? Wel, dit systeem beschikt over een volledige bypass die de warmtewisselaar uitschakelt teneinde oververhitting te vermijden.
De meeste units van een D-systeem zijn voorzien van groffilters voor het filteren van de aanvoer- en afvoerlucht. Het grote voordeel aan het gebruik van filters is echter dat er extra fijne filters bestaan zoals bijvoorbeeld specifieke pollenfilters voor mensen met allergieën.
3. Gevoel van ventilatie
Hoe voelt de ventilatie aan bij ventilatiesysteem C of D? Als vocht of merk je er amper iets van? Of merk je dat er vooral warme lucht binnenkomt terwijl je net frisse lucht in je woning wenst?
3.1. Ventilatiesysteem C: Ventilatiegevoel
De eerste generatie van roosters gaf soms problemen met tocht of wind door de open roosters. Sedert enkele jaren worden bijna uitsluitend nog zelfregelende (winddrukgeregelde) roosters gebruikt; die gaan verder of minder ver open bij weinig of veel wind door middel van een ingebouwde klep.
Hierdoor is de luchtstroom bij wisselende winddruk constant en wordt tocht vermeden. Bij extreme koude kan je de toevoerroosters in een aantal ruimtes tijdelijk dichtzetten. Vergeet deze nadien niet weer te openen.
3.2. Ventilatiesysteem D: Ventilatiegevoel
Er is een mechanische toevoer van verse lucht via elektrische ventilatoren in de droge ruimten. Ook hier kunnen tochtverschijnselen optreden (meestal door slechte plaatsing). Plaats daarom toevoerventielen zo ver mogelijk van een deur, in het plafond of anders minimaal 2 meter hoog om tocht te voorkomen.
Let er ook op dat je de warmteterugwinning kan uitschakelen tijdens de warme maanden in de zomer, om te vermijden dat de binnentemperatuur te hoog oploopt.
Bij montage van het systeem kan de mechanische aanvoer van de verse lucht best op een plek worden gestoken waar de lucht het meest zuiver is. Vermijd een aanvoer aan een drukke weg of met buren die graag de kachel of open haard gebruiken om kook- en rooklucht binnen te vermijden. Een extra actief koolfilter toevoegen aan de installatie kan een oplossing zijn.
4. Geluidsniveau
Geluid kan het stressniveau verhogen en zorgen voor een verminderd comfort in huis. Een ventilatiesysteem dat lawaai maakt, wordt vaak uitgeschakeld of in de lage stand gezet, wat de luchtkwaliteit in je woning niet ten goede komt.
4.1. Ventilatiesysteem C: Geluidsniveau
We maken een onderscheid tussen geluid van binnen en geluid van buiten.
Geluid van buiten
Besteed bij de keuze en plaatsing van een ventilatiesysteem aandacht aan mogelijke geluidshinder. Kies daarom voor roosters met akoestische demping als u in een zone woont met veel omgevingslawaai (bv. van verkeer).
Geluid van binnen
Kies voor een geluidsarm systeem: voldoende grote kanalen en een stille ventilator. Plaats indien mogelijk de ventilator ver van rustige ruimten, zoals de slaapkamer.
Neem maatregelen om geluid te beperken (bv. geluidsdempers in de eindkanalen). Deze dempers zijn vrij groot, hou hier dus bij de installatie al rekening mee. Ook kan de unit best bevestigd worden met trillingswerende bevestigingsonderdelen aan een vaste wand. Vermijd holle wanden.
4.2. Ventilatiesysteem D: Geluidsniveau
Ook hier dienen we een onderscheid te maken tussen het geluid binnen en buiten.
Geluid buiten
Hier zul je zelden last hebben van geluid van buiten. De verse lucht passeert eerst via een geluiddempende ventilatie unit en een aantal ventilatiekanalen om dan terecht te komen in je droge ruimtes.
Geluid binnen
Kies voor een geluidsarm systeem: voldoende grote kanalen en een stille ventilatoren. Plaats indien mogelijk de unit ver van rustige ruimten, zoals de slaapkamer.
Neem maatregelen om geluid te beperken (bv. geluidsdempers in de eindkanalen). Deze dempers zijn vrij groot, hou hier dus bij de installatie al rekening mee. Ook kan de unit best bevestigd worden met trillingswerende bevestigingsonderdelen aan een vaste wand. Vermijd holle wanden.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
5. Het verbruik van ventilatie en E-peil
Voordat we het verbruik van beide ventilatiesystemen vergelijken, moeten we goed beseffen dat er bij ventilatie twee soorten verbruik zijn:
- Het elektrische verbruik van de ventilator(en) van de ventilatie unit.
- Het verlies aan warmte in de woning door te ventileren en het verbruik om dit te compenseren.
Belangrijk is dat het volledige verbruik in rekening gebracht is in de e-peilscore.
Uit berekeningen blijkt dat zowel systemen D als vraaggestuurde C-systemen allebei zo’n 30 E-peilpunten opleveren. Vroeger waren de energetische verschillen groot. Maar systeem C is performanter geworden, door het toevoegen van kleppen en sensoren.
Of je nu kiest voor systeem C met vraagsturing of voor een ventilatiesysteem D; dat scheelt niet veel qua eindresultaat.”
5.1. Ventilatiesysteem C: Verbruik
De toevoer gebeurt natuurlijk, via de roosters in je ramen en deuren. Hier komt dus geen energieverbruik aan te pas. Koude buitenlucht wordt niet eerst verwarmd. Dat zorgt ervoor dat je verwarming in de winter iets meer zal verbruiken. Het afzuigen gebeurt mechanisch, enkel de elektrische ventilator zal hier dus de energieverbruiker zijn. Doordat hier geen filters aanwezig zijn is het elektrisch verbruik laag en vergelijkbaar met een spaarlamp.
Ventilatiesysteem C+ werkt vraaggestuurd. Dus enkel wanneer de luchtkwaliteit slecht is of te vochtig is in de woning zal het de (warme) lucht afvoeren. Hier ligt het elektrisch verbruik uiterst laag.
5.2. Ventilatiesysteem D: Verbruik
Hier heb je twee ventilatoren die energie verbruiken. Want zowel de toevoer als afvoer van lucht gebeurt met elektrische ventilatoren. Vervang tijdig de filters in het systeem om een hoog energieverbruik te vermijden.
6. Het onderhoud bij ventilatiesystemen C of D
Ook het onderhoud van ventilatiesysteem C of D kan kosten met zich meebrengen. Het ene systeem heeft meer onderhoud nodig dan het andere. En soms is het verplicht het onderhoud door een vakman te laten doen.
6.1. Ventilatiesysteem C: Onderhoud
Wat moet u onderhouden bij Ventilatiesysteem C? Een keer per jaar kun je best al dan niet zelf de volgende zaken even schoonmaken:
- Maak raamroosters minstens 1 keer per jaar schoon: doe losse onderdelen in een sopje en maak het binnenwerk schoon met de stofzuiger.
- De ventielen in de natte ruimtes moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met een schoon sopje. Let goed op dat je de ventielen niet verwisselt en dat je de instelling niet per ongeluk verandert. Maak ze één voor één schoon. En zet -voordat je ze loshaalt- een klein streepje op het ventiel en de houder zodat je weet hoe je ze terug moet plaatsen.
6.2 Ventilatiesysteem D: Onderhoud
Deze heeft iets meer onderhoud nodig dan Ventilatiesysteem C. Denk hierbij aan:
- Vervang de filters 2 keer per jaar door nieuwe filters. Als men dit niet doet, is de kans groot dat bacteriën en schimmels zich gaan ophopen in de filters. Dit zorgt voor een achteruitgang van de luchtverversingscapaciteit en een stijging van de geluidsproductie.
Woon je aan een drukke weg, doe het dan vaker.
Laat de toevoerkanalen na 5 jaar nakijken en eventueel reinigen door een vakman. - De ventielen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met een sopje. Let goed op dat je de ventielen niet verwisselt en dat je de instelling niet per ongeluk verandert. Maak ze één voor één schoon. En zet -voordat je ze loshaalt- een klein streepje op het ventiel en de houder zodat je weet hoe je ze terug moet plaatsen.
- Laat de warmtewisselaar om de drie jaar reinigen. Het is handig om voor dit onderhoud een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende ventilatie-installateur.
7. Prijs Ventilatiesysteem C of D

En natuurlijk mogen we ook de prijs niet vergeten te vergelijken.
- Ventilatiesysteem C: € 3.000
- Ventilatiesysteem C+ (Vraaggestuurd): € 3.400
- Ventilatiesysteem D: € 5.500 à € 7.000
Ventilatiesysteem C of D: Samengevat
Laten we dit alles even samenvatten in een handig overzicht.
Ventilatiesysteem C | Ventilatiesysteem D | |
---|---|---|
Werking | Natuurlijke luchttoevoer, mechanische luchtafvoer (Optie: vraaggestuurd) | Mechanische luchttoevoer & luchtafvoer + warmteterugwinning! |
Luchtkwaliteit | Wanneer correct ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden is de luchtkwaliteit goed | Wanneer correct ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden is de luchtkwaliteit goed |
Temperatuur | In de winter kan er koudere lucht naar binnen komen. Deze lucht moet extra verwarmd worden in de leefruimtes, (in de praktijk enkel de woonkamer) waardoor de meerkost verwaarloosbaar is. | In de winter wordt de verse buitenlucht eerst opgewarmd met de warme binnenlucht die afgevoerd wordt. Zo beperk je het warmteverlies in de winter. |
Geluid | Kies voor roosters met akoestische demping als u in een zone woont met veel omgevingslawaai (bv. van verkeer). | Kies voor een geluidsarm systeem: voldoende grote kanalen en een stille ventilatoren. Plaats indien mogelijk de unit ver van rustige ruimten, zoals de slaapkamer. |
Verbruik | Afzuigen met één elektrische ventilator en dan vooral vraaggestuurd verbruikt weinig energie, vergelijkbaar met een spaarlamp. | Beperkt warmteverlies door de warmterecuperatie van het systeem. Ventilator verbruikt qua elektrische energie minstens het dubbel van een systeem C. |
Onderhoud | De roosters en ventielen regelmatig schoonmaken met wat zeep. | Vervang de filters 2 keer per jaar door nieuwe filters De ventielen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met wat zeep. Laat de warmtewisselaar om de drie jaar reinigen. |
Prijs | C: € 3.000 C+: € 3.400 (Vraaggestuurd) | € 5.500 à € 7.000 |
Gratis offerte » | Gratis offerte » |
Conclusie
De keuze tussen een C- of D-systeem is niet eenvoudig. Beide systemen hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen.
Zowel de systemen D als de vraaggestuurde systemen C kunnen mooie prestaties voorleggen op vlak van energiezuinigheid èn luchtkwaliteit.
Afhankelijk van uw specifieke situatie (budget, drukke stad/landelijk, etc.) zal het ene of het andere systeem best geschikt zijn.
Belangrijk is vooral dat het systeem goed ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden wordt.
Ga daarom steeds ten rade bij een erkend vakman inde eigen regio. Deze kan jou het best adviseren wat het meest geschikt is voor jouw woning en gezinssituatie.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!