Een ventilatiesysteem B houdt in dat verse lucht automatisch aangevoerd wordt in je woning. De ‘vervuilde’ lucht vindt daarna op een natuurlijke wijze zijn weg naar buiten. Goed? Ja! Maar niet perfect.
Mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer.
Steeds heerlijk genieten van verse lucht!
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Klinkt perfect, maar niet helemaal. De natuurlijke luchttoevoer laat ook warme lucht de woning binnen in de zomer en koude lucht in de zomer. En omdat Ventilatiesysteem B constant mechanisch lucht toevoert, doet het dat ook wanneer het niet nodig is. Bijgevolg verspilt het onnodig energie.
Inhoud
Ventilatiesysteem B: Werking
Via een mechanische ventilator komt verse lucht naar binnen. Vervolgens gaat die lucht zich door de gehele woning verplaatsen via de spleten onder de binnendeuren in roosters in binnendeuren (bvb. die van de badkamer).
Vervuilde lucht kan dan weer op natuurlijke wijze de woning verlaten via afvoerventielen die in de keuken en badkamer geplaatst worden.

Nog enkele tips…
Wanneer de luchttoevoer mechanisch wordt geregeld en de luchtafvoer op een natuurlijke manier plaatsvindt door ventilatieopeningen, ramen of schachten, zal er een overdruk in het gebouw zijn. Om tocht te voorkomen, moet de luchttoevoer in de ruimte zo hoog mogelijk worden geplaatst en moet het luchtinlaatrooster kunnen worden afgesteld.
Door het voorverwarmen van de inkomende lucht worden ook de warmteverliesproblemen verminderd.
Luchtfilter
Een luchtfilter kan worden gebruikt om de binnenkomende lucht te reinigen. De ventilator regelt de luchttoevoer en de buitenlucht wordt via leidingen naar het gebouw getransporteerd.
Vanwege de mechanisch geproduceerde overdruk in het gebouw is het systeem minder afhankelijk van de weersomstandigheden dan een volledig natuurlijk ventilatiesysteem. Door de ventilator in te regelen, is het mogelijk om de ventilatiecapaciteit van het systeem te regelen.

Maar ik ben geen voorstander van Ventilatiesysteem B…
En ook de overheid niet. Want de afzuiging verloopt natuurlijk. En dat is niet altijd betrouwbaar.
Daarom… Bij renovaties verplicht de overheid ons zelf om ventilatiesysteem C te voorzien en bij nieuwbouw ventilatiesysteem D.
Ventilatiesysteem C
Naast ventilatiesysteem B is er ook ventilatiesysteem C. Dit is een populaire vorm van ventilatie in woongebouwen en kantoren.
Hier gebeurt de luchttoevoer natuurlijk, maar de luchtafvoer helemaal mechanisch. Meer daarover in dit artikel: ventilatiesysteem C.
Werking
Het mechanische luchtafvoersysteem creëert een onderdruk in het gebouw, waardoor het systeem minder afhankelijk is van het weer dan volledig natuurlijke ventilatie. De onderdruk creëert een drukverschil over de ventilatieopeningen, waardoor lucht wordt aangezogen.
Desondanks kan een hoge winddruk of temperatuurverschil leiden tot tochtproblemen. Om tocht te voorkomen, moeten de luchttoevoeropeningen zo hoog mogelijk worden geplaatst en moet het luchtinlaatrooster kunnen worden geregeld.
Een regelbare uitlaatventilator regelt de ventilatiecapaciteit. In woongebouwen vindt afzuiging plaats vanuit ten minste de keuken, de badkamer en het toilet. Aanzuigkanalen zijn nodig. In niet-residentiële gebouwen vindt afzuiging meestal plaats vanuit de gang. Voor locaties waar de geluidsbelasting hoog is, kunnen soms geluidsdempers worden gebruikt.
Ventilatiesysteem D: mechanische toevoer en afvoer
Een mechanisch ventilatiesysteem kan worden gecombineerd met alle soorten verwarmings- en koelsystemen. Vaak worden de verwarming, koeling en ventilatie van een gebouw gecombineerd in het airconditioningsysteem. In een mechanisch ventilatiesysteem worden de toevoerlucht en de afvoerlucht mechanisch getransporteerd.
Hier vind je meer informatie over Ventilatiesysteem D.
Voordelen van ventilatiesysteem D
- Goede controle van de ventilatiecapaciteit; geen afhankelijkheid van de weersomstandigheden buiten, ondanks een mogelijk lawaaierige omgeving
- Mogelijkheid om warmte aan de afvoerlucht te onttrekken en deze te gebruiken om de toevoer van verse lucht voor te verwarmen (warmteterugwinning)
- De mogelijkheid van voorverwarmen en voorkoelen van de luchttoevoer
- Mogelijkheid om de luchttoevoer te bevochtigen en te ontvochtigen
- De mogelijkheid om de lucht te reinigen met een luchtfilter of de lucht te voeden vanuit een relatief schone locatie van het gebouw
- Door de ventilatoren te regelen, is het mogelijk om de ventilatiecapaciteit van het systeem te regelen. Om tocht te voorkomen moet de luchttoevoer in de ruimte zo hoog mogelijk worden geplaatst. Door het voorverwarmen van de inkomende lucht worden ook de lossingsproblemen verminderd.
- De locatie van het rooster is van minder belang. Zelfs een hoge uitlaatsnelheid kan geen tocht veroorzaken. Toch is de luchtafvoersnelheid beperkt, omdat een hoge luchtsnelheid (globaal boven 2 m/s) in de kanalen lawaai veroorzaakt.
- Voor een goede werking van het systeem moet het gebouw voldoende luchtdicht zijn.
Conclusie ventilatiesysteem B
Bij een nieuw of goed geïsoleerd huis is het verstandig om een volledig mechanisch ventilatiesysteem te laten plaatsen. Hierdoor krijgt je huis continue schone lucht binnen en ben je zeker dat ook de afvoer van ongezonde lucht op een goede manier gebeurt.

Ben je alsnog van plan een ventilatiesysteem B te plaatsen, dan moet je rekenen op een prijs vanaf € 2.700 voor dit ventilatiesysteem.
Laat een professional komen om je te adviseren over de mogelijkheden. Een systeem dat niet op de juiste manier is geïnstalleerd zal niet goed werken en veel energie zal verloren gaan.
Mijn advies: Ga minstens voor ventilatiesysteem C of D.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!