Natuurlijke ventilatie (ventilatiesysteem A) is een vorm van klimaatbeheersing die werkt zonder elektriciteit of bewegende apparatuur. Je voorziet roosters in je ramen en deuren via waar de lucht naar binnen, maar ook naar buiten kan.
Wat zijn de voordelen, nadelen en de werking van Ventilatiesysteem A?
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Dit type ventilatie was vroeger populair vanwege de potentiële energie- en kostenbesparingen, maar wordt tegenwoordig enkel nog toegelaten bij kleine renovaties. Bij grotere renovaties is Ventilatiesysteem C het minimum. Bij een nieuwbouw dien je zelfs te investeren in ventilatiesysteem D.
Ventilatiesysteem A heeft lage operationele en onderhoudskosten. Ieder onderdeel werkt zonder elektriciteit en heeft geen bewegende delen die kunnen breken of slijten. Er zijn veel soorten natuurlijke ventilatie, lees verder om meer te leren.
Inhoud
Hoe werkt een ventilatiesysteem A?
Bij Ventilatiesysteem A worden er roosters boven de ramen en deuren geplaatst via waar de lucht op natuurlijke wijze je woning binnen kan komen. Alsook roosters in de binnendeuren van vochtige ruimtes, zoals bvb. de badkamer en het waskot, zodat de verse lucht ook tot die plaatsen komt.
In de vochtige ruimtes worden dan afvoerventielen ventielen geplaatst, via waar de vochtige lucht op natuurlijke wijze naar buiten kan. Onderstaande afbeelding maakt de werking van het ventilatiesysteem A helemaal duidelijk.

Ontwerp ventilatiesysteem A afhankelijk van veel factoren
Het ontwerp van het gebouw, inclusief de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt, het isolatieniveau, de interne warmtebelasting en de indeling van de binnenruimte, beïnvloeden allemaal de effectiviteit van een ventilatiesysteem A. Het ontwerpen van een effectief ventilatiesysteem A vereist veel elementen.
Soorten natuurlijke ventilatie
Er zijn twee verschillende manieren om een gebouw op een natuurlijke manier te ventileren. Dit omvat windventilatie, waarbij de wind die een gebouw raakt, door de luchtkanalen van het gebouw wordt geleid in plaats van er omheen, stapel ventilatie, waarbij een luchtstapel warmere lucht verwijdert, waardoor het onderste gedeelte kan worden vervangen door koelere lucht en combinatie van de twee.
Een ervaren ventilatieontwerper weet welk type ventilatiesysteem A voor een bepaald gebouw optimaal is. Ze zullen ook trucs en tips kennen om de effectiviteit van een natuurlijk systeem te helpen verbeteren. Dit omvat het openen van dempers tijdens de nacht. Dit verwijdert de warme, stagnerende lucht die zich overdag ophoopt en zorgt voor een lagere starttemperatuur. De sleutel is om de gebouwen de hele dag door te ventileren, niet alleen als het warm wordt.
Door de wind gedreven ventilatiesysteem A
Als de wind door een gebouw waait, ontstaat er een directe positieve druk. De wind beweegt dan rond het gebouw en verlaat uiteindelijk het schild met een negatieve druk (zuigeffect). Als openingen op de lijwaartse en windwaartse muren, zal je in staat zijn om het meeste uit de ramen en muren te halen.
Voordelen van ventilatiesysteem A
Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke krachten van drijfvermogen en wind om verse lucht in gebouwen te verplaatsen. Natuurlijke drukverschillen tussen verschillende delen van het gebouw zorgen voor frisse lucht in gebouwen. De frisse lucht zorgt op zijn beurt voor zuurstof voor inademing, verlicht geurtjes en regelt de temperatuur. Voordelen van natuurlijke ventilatiesystemen.
1. Mooie architectuur
Aangezien er geen barrières zijn voor kanaaldoorvoeringen of pijpleidingen, belet de ventilatie-installatie niet de schoonheid van je gebouw. Ruimte-verbruikende ventilatie-eenheden zijn ook geëlimineerd. Er is meer transparantie en daglicht waardoor het verlichtingsniveau in je gebouw toeneemt.
2. Minder energieverbruik
In tegenstelling tot mechanische ventilatie, die elektrisch aangedreven ventilatoren gebruikt, verbruikt het type minder stroom. Naast het gebruik van in de natuur voorkomende krachten, regelt het type de temperaturen in het gebouw.
3. Minimaal onderhoud
Vereist geen filtering en er zijn geen filters om te reinigen. Het vereist ook minder dure accessoires om te bouwen.
4. Vermindert de koolstofemissie
Omdat de ventilatie minder energie verbruikt, verbruikt deze minder kooldioxide in het milieu. Het vermindert dus de koolstofemissie met een aanzienlijk percentage. Als je ventilatie op een bestaand gebouw installeert, zou je een minimum aan verstoring en ongemak moeten hebben.
Omdat natuurlijke ventilatie de waarde van natuurlijke ventilatie heeft verhoogd. Het ventilatiesysteem A biedt comfortabele, veilige en gezonde omgevingen voor het bouwen van inzittenden.
Nadelen van Ventilatiesysteem A
Omdat het systeem absoluut niet efficiënt is wordt het eigenlijk niet langer gebruikt in nieuwe woningen. Dit om verschillende redenen:
- Bij weinig wind komt er amper verse lucht via de roosters naar binnen
- De lucht die binnenkomt wordt niet gefilterd. Woon je langs een drukke baan, dan komen steeds uitlaatgassen naar binnen. Of heb je last van pollen, dan wordt dit tevens niet gefilterd.
- De afzuiging werkt natuurlijk, veel gezonder is als dit met een sensor werkt die ongezonde of vochtige lucht detecteert en zo de lucht binnenin je woning optimaal houdt.
- Geen warmterecuperatie: De natuurlijke afzuiging zal in de winter alle warme lucht uit de woning laten gaan. Zo draait je verwarming overuren en verspil je energie en stijgt bijgevolg je energiefactuur.
De nieuwste ventilatiesystemen zijn daarom veel beter. Nog geen idee welke je wenst? Bekijk hier dan onze vergelijking: Ventilatiesysteem C of D?

Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!