Een ventilatieplan maakt meteen duidelijk hoe het ventilatiesysteem is opgebouwd en waar de kanalen zich bevinden. Ook de ventilatiewaarden e.d. vind je hier op terug. Zo’n plan is verplicht en is tevens handig wanneer onderhoud aan je ventilatiesysteem nodig is.
Dankzij een ventilatieplan bereik je een goede werking van het ventilatiesysteem met een optimaal rendement.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Of je nu beschikt over ventilatiesysteem C of Ventilatiesysteem D… In België is een ventilatie prestatieverslag en een ontwerpverslag van het ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw huizen en renovaties waarbij een bouwkundige vergunning nodig is. Het doel van een ventilatieplan is het optimaliseren van ventilatiesystemen. We leggen je hier uit wat een ventilatieplan aan informatie nodig heeft.
Inhoud
Een ventilatieplan bevat de volgende informatie
Het ventilatieplan geeft een overzicht van het hele ventilatiesysteem. Het geeft aan hoe het systeem is opgebouwd, hoe het door het huis loopt, welke debietwaarde in een ruimte aanwezig is etc. Ook wordt de hele opbouw van het ventilatieplan weergegeven in een tekening.
Een ventilatieplan kan veranderen tijdens de bouw, maar dat is geen probleem. In eerste instantie is een zeer gedetailleerd plan dus niet noodzakelijk, maar de debietwaarden dienen wel te worden beschreven. Pas na de afronding van het ventilatiesysteem zal men opmeten of het systeem aan de eisen van het EPB voldoet en kunnen onderdelen worden aangepast.
Doel ventilatieplan
Door voor de bouw van een ventilatiesysteem een ventilatieplan te ontwikkelen hebben alle deelnemers aan het proces een duidelijk beeld van de eisen en opzet van het ventilatiesysteem.
Het biedt houvast en zorgt uiteindelijk voor een beter functionerend ventilatiesysteem.
Onderdelen ventilatieplan
Een ventilatieplan moet een goed overzicht geven van het gehele ventilatiesysteem, inclusief de kanalen, roosters, debieten, dempers etc. De volgende plannen maken deel uit van een ventilatieplan:
1. Grondplan
Een grondplan geeft een specifiek overzicht van de ventilatiekanalen en ventielen. Het is een soort plattegrond van het ventilatiesysteem in de woning.
2. Isometrisch plan
In dit plan staan de ventilatiekanalen getekend en het geeft een duidelijke weergave van het ontwerp van het ventilatiesysteem in het huis. Je ziet o.a. waar de kanalen lopen, veelal zijn dit spiraalbuizen.
De kenmerken van een goede ventilatieplan ontwerper
Functionele ventilatie begint bij de behoeften van de bewoners. Ervaren ingenieurs moeten een goed ventilatieplan maken, dat voldoet aan de wettelijke eisen. Sinds 2016 is een ventilatieplan zelfs verplicht.

Ventilatieontwerp en correct ventilatiesysteem
Een professional heeft kennis over de volgende onderdelen:
- Hij kent de diversiteit van de gebouwen en hoe deze de verschillende ventilatieoplossingen beïnvloedt.
- Hij weet hoe je een goed ventilatiesysteem ontwerpt en maakt hier een schematische weergave van in een ventilatieplan.
- Hij heeft de expertise op verschillende ventilatie uitdagingen, zoals de voedingsindustrie, farmaceutische industrie, laboratoria, musea en andere faciliteiten, het ontwerp van de airconditioning. In deze modi, airconditioning systeem, nauwkeurige controle is erg belangrijk.
- Een goed ventilatieontwerp en ventilatieplan vereist expertise op vele gebieden
- Je ventilatiesysteem ontwerper begrijpt het gebouw en de opbouw. Hij voelt de vochtbestendigheid van structuren en bouwmaterialen en andere factoren die de luchtkwaliteit binnenshuis beïnvloeden. Dus je zal in staat zijn om te overleggen met de constructeurs en bouwmeesters.
Een ventilatieplan is de basis voor een effectief ventilatiesysteem
Bij een grote of nieuwbouw bepalen bouwcodes en wettelijk eisen de hoeveelheid verse lucht die moet worden geleverd aan gebouwen en eenheden (algemene achtergrondventilatie).
Ze bepalen ook hoeveel lucht moet worden afgevoerd (broncontroleventilatie) van ruimten waar in de lucht vaak verontreinigingen worden gegenereerd, zoals keukens en badkamers in appartementen.
Deze waarden moeten daarom ook in het ventilatieplan opgenomen worden.
Laat een ventilatiesysteem bouwen dat effectief en zuinig is
Terwijl codes de volumestroom van ventilatie dicteren, bieden de codes geen ventilatie-effectiviteit. Zo zorgen de codebepalingen er bijvoorbeeld niet voor dat de beoogde verse lucht daadwerkelijk appartementen bereikt en dat de broncontroleventilatie in werkelijkheid geen luchtvervuiling opvangt of bevat.
De codes vereisen ook niet dat ventilatiesystemen moeten worden geoptimaliseerd voor gebruikskosten en energieverbruik. Om deze reden heb je een ventilatieplan nodig om een ventilatiesysteem te ontwerpen dat niet alleen voldoet aan de regelgeving, maar ook effectief en energiezuinig is.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!