Ventilatiekanalen reinigen is enorm belangrijk om het rendement van je ventilatiesysteem optimaal te houden. Wanneer de kanalen schoon zijn, gaat het ventilatiesysteem langer mee omdat er minder stof is waardoor de componenten niet snel versleten raken. Daarnaast is de lucht die we thuis inademen schoner. Voor degenen onder ons met allergieën is dit een welkome verbetering.
Door onze ventilatiekanalen om de 3 à 5 jaar te reinigen hebben we altijd heerlijk verse lucht in onze woning.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Zelf je ventilatiekanalen reinigen
We gaan je vertellen hoe je ventilatiekanalen reinigen zelf kunt doen. Natuurlijk kun je niet elk hoekje en gaatje bereiken, maar je kunt nog altijd ruwweg 85% van het stof in je systeem elimineren met alleen de kosten van een nieuw filter.
Er zijn veel verschillende ontwerpen van ventilatiekanaal systemen, zoals zoldersystemen en ondergrondse systemen, maar de theorie van het reinigen van deze ventilatiekanalen is hetzelfde.
Mogelijk heb je geen toegang tot alle delen van deze systemen (bijvoorbeeld ondergrondse kanalen), maar je kunt een verschil maken in je luchtkwaliteit door de onderdelen van het systeem die je wel kunt bereiken schoon te maken. Denk aan de ventilatieroosters.
Je ventilatiekanalen laten reinigen
Je ventilatiekanalen laten reinigen is nog altijd het beste idee voor een optimaal resultaat en een optimaal rendement van je ventilatiesysteem.
Ventilatiebedrijven hebben hiervoor speciale apparatuur, waardoor je zeker bent dat alles grondig gereinigd is. Omdat dit pas om de 3 à 5 jaar moet en dit niet zoveel werk is valt dit overigens enorm goed mee qua prijs.

Dingen die je nodig hebt om je ventilatiekanalen schoon te maken
- Een nieuw ventilatiefilter: Aan het einde van het werk heb je absoluut een nieuw ventilatiefilter nodig. Zorg ervoor dat je de juiste filteroptie voor je systeem kiest.
- Stofzuiger: Een huishoud stofzuiger met een degelijke aangesloten slang werkt, maar een zwaardere eenheid is beter, indien beschikbaar.
- Borstel: Iets dat veel lijkt op een toiletborstel werkt het best, maar een penseel met stijve haren of iets dergelijks doet het ook wel.
- Schroevendraaier: Je registers worden waarschijnlijk op hun plaats gehouden door een soort bevestigingsmiddelen. Je moet het gereedschap gebruiken dat op de bevestigingen past, meestal een kruiskopschroevendraaier.
- Papieren doeken: Tenzij je veel wilt afstoffen en vegen direct nadat je je kanalen hebt schoongemaakt, zijn deze doeken handig om sommige registers af te dekken terwijl je anderen schoonmaakt.
Stap-voor-stap- ventilatiekanaal reiniging
Ventilatiekanalen reinigen kun je ook met dit doe-het-zelf stappenplan. Al raden we iedereen aan dit te laten doen door een vakman, zeker bij een iets ingewikkelder ventilatiesysteem D. Zo behaalt je ventilatiesysteem een optimaal rendement.
1. Deksel toevoerregisters
Begin met het afdekken van je toevoerluchtregisters (openingen die verwarmde lucht naar de kamers leiden) met papieren handdoeken.
Je doet dit om te voorkomen dat losgeraakt stof tijdens je werkzaamheden in de kamers terechtkomt. Til de afsluiting op, wikkel de papieren handdoek erover en plaats hem terug. Het bedekken van het register helpt het stof tegen te houden.
2. Schakel de ventilator in
Je wilt dat de ventilator draait terwijl je aan het schoonmaken bent, om het stof mee te bewegen dat je gaat losmaken met je gebonk en poetsen.
Zet de thermostaat op “fan on” en zet de “heat/cool”-modus uit, zodat alleen de ventilator draait.
Als je geen fan-only optie hebt, kun je de hitte gebruiken, of je kunt van deze gelegenheid gebruik maken om een nieuwere thermostaat te installeren met deze handige optie.
3. Controleer de filter
Zorg ervoor dat je oude ventilatiefilter op zijn plaats zit, zodat het stof dat losschiet niet uiteindelijk in de ventilatormotor wordt getrokken.
4. Maak het stof in de ventilatiekanalen los
Klop eventuele opeenhoping van stof in het leidingwerk los. Pak eenvoudig de hendel van je borstel en begin met tikken op elk toegankelijk kanaalwerk die je hebt. Dit helpt bij het afbreken van eventuele afzettingen van gedempt stof dat aan de binnenkant van de buis kan zijn blijven zitten.
5. Reinig toevoerregisters
Nu kun je het stof in je toevoerregisters verwijderen. Laat het register omhoog met het vacuüm lopen en het uiteinde van de slang in de buurt van het register.
Gebruik de slang om stof op te vangen dat door de ventilator naar buiten wordt gedrukt, en ga zo ver mogelijk in de leidingen van het register.
Gebruik je borstel om opgehoopt stof in het register te verwijderen. Terwijl je door het huis gaat en de toevoerregisters wegvaagt, kun je de papieren handdoeken die je hebt geplaatst verwijderen en weggooien.
6. Reinig de retourluchtregisters
Veeg je retourluchtregisters uit. Deze zullen waarschijnlijk worden vastgemaakt met een schroef en vereisen dat je ze met gereedschap verwijdert.
Nogmaals, borstel en veeg zo ver mogelijk terug in de registerleiding of -holte. Retourluchtregisters zijn meestal aan de muur bevestigd. Ze verzamelen meer stof en vuil dan voorraadregisters.
7. Schakel de ventilator en de thermostaat uit
Schakel de ventilator uit via de thermostaat en schakel de warmte uit via de serviceschakelaar of het schakelaarspaneel. Sluit niet alleen de thermostaat af, want dat zet het apparaat niet uit.
8. Reinig het ventilatorcompartiment en de luchtinlaat
Als de stroom is uitgeschakeld, kun je de panelen aan de voorkant verwijderen en toegang krijgen tot het ventilatorcompartiment en de luchtinlaat.
Gebruik je stofzuiger om het stof op te ruimen dat zich in het ventilatorcompartiment en de luchtlaars bevindt. Dit is waar het grootste deel van het stof zal liggen. Zoals je merkt is ventilatiekanalen reinigen kinderspel.
9. Vervang de filters
Ventilatiekanalen reinigen betekent ook dat je af en toe de filters moet vervangen. Het kopen van een beter filter zal het stof in je huis zeker verminderen. Maar hoe beter het filter, hoe vaker je het moet veranderen.
Een vuile filter beperkt de luchtstroom naar de ventilator, waardoor de ventilatormotor heter wordt en de levensduur ervan wordt verkort. Hoe vaak je je filter moet vervangen, hangt af van je huis, huisdieren en je woonplaats.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!