De keuze voor ventilatiekanalen is erg belangrijk bij het installeren van een ventilatiesysteem dat mechanisch werkt. Via de ventilatiekanalen wordt schone lucht aangetrokken vanaf buiten en muffe lucht wordt uit het huis verwijderd. Ventilatiekanalen worden in de lucht (plafond) of onder de vloer lopen geïnstalleerd. Dit ligt aan de mogelijkheden van het huis.

Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
1. Ventilatiekanalen in de vloer (instortsysteem)
Bij nieuwe huizen worden de kanalen van ventilatiesystemen vaak in de vloer geïnstalleerd. Dit worden ook wel ingestorte ventilatiekanalen genoemd. Ze worden in de vloer zelf of in het beton geplaatst.
De ventilatiekanalen zijn hierdoor niet te zien en dat is natuurlijk een groot voordeel. Daarnaast bespaar je ruimte. Er zijn verschillende typen ventilatiekanalen voor in de vloer:
2. Ronde gegalvaniseerde ventilatiekanalen (spiraalbuizen)
Ronde ventilatiekanalen is een veelgebruikte optie. Deze zijn niet duur, licht van gewicht en gemakkelijk te plaatsen. Daarnaast zijn ze in veel verschillende groottes en wanddiktes verkrijgbaar beschikbaar. Ze worden vaak in woonhuizen geplaatst.
De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant nagenoeg glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen). Een voordeel is dat ze hittebestendig zijn en daardoor zijn ze geschikt voor de afvoer van rookgas.
Voordelen van ronde ventilatiekanalen
- Aanschaf is relatief voordelig
- Stevig en niet brandbaar
- Makkelijk te plaatsen
- Veel extra onderdelen verkrijgbaar
- Makkelijk schoon te maken
Nadelen van ronde ventilatiekanalen
- Vaak is een verlaagd plafond nodig om de buizen weg te kunnen werken, de buizen zijn nogal groot. Men kan ook kiezen voor het maken van een ombouw.
- Deze ventilatiekanalen kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Dit komt vaak voor bij veel aftakkingen. Door overspraak in de ventilatiekanalen kunnen geluidsvibraties ontstaan. Geluidsdempers zijn beschikbaar om dit probleem grotendeels op te lossen.
3. Hybalans ventilatiekanalen
Het ‘hybalans systeem’ is relatief nieuw en bestaat uit flexibele kunststof ventilatiepijpen. De ventilatiekanalen worden in het beton gelegd. Deze ventilatiekanalen zijn in vergelijking vrij dun (50 tot 90 mm), maar er komt genoeg lucht doorheen.
Deze ventilatiekanalen worden naar alle kamers in het huis aangelegd. Iedere kamer krijgt vervolgens een luchtkanaal. Deze worden daarna aangesloten op een centrale ventilatie unit. Vanuit deze doos gaat een ander kanaal naar de ventilator.
Voordelen hybalans systeem
- Maximale vrijheid van ontwerp en flexibiliteit
- Modulair systeem: het handzame aantal componenten neemt het gedoe weg bij het ontwerpen van zeer uiteenlopende lucht verdeelsystemen.
- Ongelofelijk flexibel: wijzigingen kunnen eenvoudig in het ontwerp worden geïmplementeerd om aanpassingen aan het gebouw aan te passen
Nadelen hybalans ventilatiekanalen
- Relatief hogere prijs voor materiaal
- Minder eenvoudig schoon te maken
- De verdeelkast moet ergens geplaatst worden
- Mogelijk grotere ventilator noodzakelijk om drukverlies te voorkomen.
Maximaal comfort bij alle soorten ventilatiesystemen
- Comfort verzekerd: de eenvoud van het systeem zorgt voor een perfect gereguleerde luchtverdeling en een gezond binnenklimaat
- Geen tocht: speciale inlaatluchtkleppen zorgen voor een zachte toevoer van verse lucht
- Geen akoestische overdracht: het gescheiden houden van de kanalen voor elke kamer elimineert ‘overspraak’
- Uitzonderlijk stil: dankzij de akoestische dempers in de luchtverdeler en de soepele kunststofverbindingen

Energiezuinig en duurzaam
- Aerodynamisch ontwerp: minimale benodigd vermogen van de ventilator, dankzij de revolutionaire lage luchtweerstand, betekent super energie-efficiëntie
- Duurzame kwaliteit: slim, computerondersteund ontwerp zorgt voor een optimale luchtcirculatie door het hele systeem, waardoor een constante hoge kwaliteit wordt gegarandeerd
Tijdbesparende montage
- Snelle en eenvoudige montage – geen gereedschappen, geen kleefstoffen: dankzij klikverbindingen tussen het luchtverdeelverdeler, het flexibele kanaal en de luchtventielen
- Geen aanpassingen nodig: de vloer behoudt zijn structurele integriteit, hij hoeft meestal niet gestoord te worden, zelfs als twee kanalen elkaar kruisen
- Geen nabewerking van de luchtventielen nodig: pas de juiste maat borgring aan zoals aangegeven door de HB + calculator op www.mg-flues.com
Minimale onderhoudskosten
De ventilatiekanalen hebben een minimum aan onderhoud nodig.
- Zeer weinig onderhoud vereist: intelligent ontwerp voorkomt vervuiling van kanalen en drukverlies
- Eenvoudig schoon te maken: luchtventielen en kanalen kunnen eenvoudig worden gereinigd, zonder het risico van verstorende afstelinstellingen; geen onverwachte kosten
- Beperkt aantal componenten: praktische voordelen voor voorraadbeheer, transport en montage
Keuze ventilatiekanalen
De keuze voor een ventilatiekanaal hangt af de ruimte die beschikbaar is en de wensen van de bewoners (verlaagd plafond, in de vloero, in het beton). Ventilatiekanalen met een grote diameter zijn de beste keuze, hierdoor heb je namelijk minder buizen nodig. Daarnaast kun je deze eenvoudiger schoonmaken.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!