De ventilatie unit is het belangrijkste onderdeel van een mechanisc ventilatiesysteem. Want deze zorgt namelijk voor de af- en aanvoer van de lucht in je woning. Welke soorten bestaan er, wat zijn de voor- en nadelen en hoe werken ze?
Een ventilatie unit zorgt voor een optimale luchtkwaliteit voor het hele gezin!
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Eisen aan ventilatie unit
Vooraleer we het hebben over de soorten ventilatie units, lijkt het mij interessant om het eerst te hebben over de vereisten van zo’n unit.
Iedereen begrijpt dat een goede ventilatie unit ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit in de woning optimaal is. Een goede gebalanceerde ventilatie unit zal error zorgen dat zowel de afvoer als de aanvoer van lucht uit en in de woning optimaal verloopt. Een ventilatie unit moet daarom voldoen aan onderstaande eisen:
- Luchtstroomrichting: deze moet zodanig zijn ontworpen dat je huis veilig is.
- Ventilatiesnelheid: het moet zorgen voor schone lucht en airconditioning.
- Luchtstroomverdeling: een betrouwbare eenheid moet in staat zijn om de verontreinigende stoffen efficiënt in hetzelfde patroon te verdelen.
- Filters: Een ventilatiesysteem moet filters hebbend ie de buitenlucht eerst filtert, alvorens deze in de woning te laten.
Soorten ventilatie units
Een ventilatie unit komt vooral voor bij twee soorten ventilatiesystemen. Zowel bij gedeeltelijk mechanische ventilatiesystemen (ventilatiesysteem C) als bij volledig mechanische systemen (ventilatiesysteem D en ventilatiesysteem E).
Laten we even dieper ingaan op deze verschillende soorten units.
Ventilatiesysteem C: Ventilatie Unit
Dit systeem werkt met natuurlijke aanvoer van verse lucht en mechanische afvoer van de binnenlucht.
Hier is de ventilatie unit dus enkel verantwoordelijk voor de afvoer van de vervuilde binnenlucht. Daarvoor staat deze unit in contact met afvoerventielen in de natte ruimtes van je woning (badkamer, keuken, waskot, …). Tussen de unit en het afvoerventiel bevinden zich de ventilatiekanalen via waar de vuile lucht weg kan.
Qua prijsklasse zitten we hier lager dan bij ventilatiesysteem D. Een volledig ventilatiesysteem C kun je reeds verkrijgen vanaf € 3.000.

Ventilatiesysteem D: Ventilatie unit
Ook ventilatiesysteem D omvat een ventilatie unit. Ditmaal omdat zowel de af- als de aanvoer van lucht automatisch gebeurt.
Buitenlucht wordt via de ventilatie unit naar binnen geblazen. Voor het in je woning terecht komt zal het de lucht wel eerst nog filteren.
In de vochtige ruimtes zal het via afvoerventielen de slechte, vochtige lucht wegzuigen.
Zo heb je steeds de beste luchtkwaliteit binnenin je woning. Bovendien kun je werken met ventilatie met warmterecuperatie. Waarbij in de winter de opgewarmde binnenlucht niet verloren gaat. De buitenlucht wordt eerst opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht, alvorens deze in de woning los te laten. Zo draait je verwarming geen overuren.
Qua prijs moet je voor een volledig ventilatiesysteem D denken aan een € 5.500+.

Installatie ventilatie unit
Een ventilatie unit is relatief eenvoudig en goedkoop te installeren.
Meestal bestaat een ventilatie unit uit een enkele ventilator die is aangesloten op een centraal gelegen uitlaatpunt in het huis. Een beter ontwerp is om de ventilator aan te sluiten op kanalen uit verschillende ruimtes, bij voorkeur ruimtes waar verontreinigende stoffen worden gegenereerd, zoals badkamers.
Verstelbare, passieve ventilatieopeningen door ramen of muren kunnen in andere kamers worden geïnstalleerd om frisse lucht te introduceren in plaats van te vertrouwen op lekken in de omhulling van het gebouw.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!