Een vraag die tegenwoordig veel gesteld wordt. Is een ventilatiesysteem verplicht wanneer je een huis renoveert of bouwt? Wel, de aannemer moet zich houden aan de EPB normen die vastgelegd zijn in het Vlaams Energieagentschap (VEA). Daarin verplicht de overheid hen om een ventilatiesysteem te voorzien bij een nieuwbouw of een grote renovatie. Maar waarom eigenlijk?
We renoveren / isoleren zo luchtdicht. Bijgevolg kan onze woning niet meer ademen.
Ongezonde binnenlucht vindt geen weg naar buiten.
Inhoud
Waarom verplicht de overheid een ventilatiesysteem?
Onderzoek toont aan dat de lucht in huizen vaak ongezond is. Bijna iedereen verlucht dagelijks de woning, maar het effect hiervan is na 20 minuten alweer verdwenen.
Als het technisch gezien mogelijk is dan verplicht de overheid het plaatsen van een ventilatiesysteem. Veel nieuwe en gerenoveerde woningen zijn erg luchtdicht gebouwd waardoor ze energiezuiniger zijn, maar daardoor is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Isolatie & Ventilatie gaan hand in hand
Het is vooral belangrijk om te weten dat isolatie en ventilatie samenwerken. Wanneer je besluit om je (oude) huis te isoleren, maakt dit je huis steeds luchtdichter.
Je blokkeert de gaten waardoor je tijdens de wintermaanden veel warmte verliest. Maar eigenlijk waren deze gaten een bron van ventilatie.
Bijgevolg moet je zorgen voor een alternatief, waarbij verse lucht in je woning komt en ongezonde lucht je woning verlaat. Teveel vochtige lucht kan overigens zorgen voor vochtproblemen als deze je woning niet kan verlaten.
Meest gekozen ventilatiesystemen
De meest gebruikte ventilatiesystemen tegenwoordig zijn:
- Ventilatiesysteem C
- Ventilatiesysteem D (Het meest gekozen ventilatiesysteem!)
- Ventilatiesysteem E
Bij een ventilatiesysteem gebeurt de toevoer van lucht nog volledig natuurlijk. Dan moet je ventilatieroosters boven je ramen en deuren voorzien. Maar daardoor kan geluid naar binnenkomen. Dat is niet zo aangenaam omdat je dan auto’s hoort passeren.
Daarom wordt vooral voor ventilatiesysteem D gekozen. Zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer gebeurt volledig mechanisch. Daardoor heb je altijd de beste luchtkwaliteit in je woning.

Ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw?
Sinds 2006 moet iedere woning over een ventilatiesysteem beschikken. Zowel ventilatiesysteem C als D volstaan in dat geval. Voor een nieuwe woning is echter ventilatiesysteem D de beste keuze, omdat dit volledig automatisch werkt.
Ventilatiesysteem verplicht bij renovatie?
Ja, maar welk systeem hangt af van de soort renovatie.
- Ingrijpende renovatie: Hier moet je op z’n minst een ventilatiesysteem D voorzien
- Kleinere renovatie: Dit is een renovatie waarbij verwarming, isolatie en ventilatie een minder grote rol speelt. Hier moet je minstens een ventilatiesysteem C voorzien. Wanneer je ramen vervangt moet je kiezen voor profielen met ventilatieroosters, zodat er natuurlijke luchttoevoer is.
De persoonlijke voordelen van deze wettelijke eisen
Oké, het is een wettelijke verplichting. Maar dankzij automatische ventilatie heb je wel een woning met gezonde lucht, een goede afvoer van vochtige lucht, geen vochtproblemen en je energieverbruik is optimaal.
Voorzie dus zeker een ventilatiesysteem tijdens de renovatie of nieuwbouw!
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!