Een teken van goede ventilatie in de living is dat je het niet opmerkt en het geen geluid maakt. Een ventilatiesysteem in de living dat onmerkbaar werkt vereist een zorgvuldig ontwerp, waarbij aandacht wordt besteed aan de kenmerken van het gebouw, de gebruikers en het gebruiksdoel. Goede ventilatie in de living is stil, verbruikt een kleine hoeveelheid energie en houdt de binnenlucht in alle situaties vers.
Een ventilatiesysteem in de living moet geruisloos zijn, amper energie verbruiken en altijd de beste luchtkwaliteit leveren.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Soorten ventilatiesystemen
Er bestaan verschillende systemen, gerangschikt van A tot E. Echter worden vooral de laatste klassen nog toegepast: C, C+, D & E.
Dit omdat A & B voornamelijk ‘natuurlijk’ werken, en dat is niet voldoende volgens de huidige bouwnormen. Woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat met natuurlijke ventilatie alleen je niet voldoende gezonde buitenlucht in je woning binnenkrijgt.
Ventilatiesysteem C & C+ werken gedeeltelijk mechanisch. Ventilatiesysteem D & E zijn het beste, deze werken volledig mechanisch. C & C+ worden nog toegelaten bij grote renovaties. Maar voor een nieuwbouwwoning moet je reeds uitkijken naar Ventilatiesysteem D of indien gewenst ventilatiesysteem E.

Stappenplan
Ik titel het volgende deel van dit artikel ‘stappenplan’. Een echt stappenplan is het niet. Het zijn eerder zaken waar je allemaal rekening mee dient te houden wanneer je een ventilatiesysteem in de living wenst te voorzien.
Ontwerp laten maken
Een huis bouwen is een strikt gereguleerd proces. Volgens de wetgeving moet je, als je een bouwproject of grote renovatie start, zorgen voor het ontwerp en de bouw van het gebouw in overeenstemming met de bouwvergunning en de bijbehorende regels en voorschriften.
Zelf je ventilatiesysteem ontwerpen is mogelijk, maar voor een optimaal rendement en de ideale luchtkwaliteit te behalen is het toch verstandiger om dit over te laten aan een aannemer met verstand van zaken. Zeker bij renovaties moet goed gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.
Metingen uitvoeren voor ventilatie in de living
Wanneer je voor ventilatie in de living kiest, is het essentieel om de grootte van de eenheid te kiezen die aan de behoeften voldoet. In normale omstandigheden moet de ventilatie-eenheid het berekende luchtvolume om de twee uur op ongeveer de helft van het vermogen kunnen veranderen. Dit zorgt ervoor dat ventilatie in de living indien nodig kan worden opgevoerd. Om energie te besparen, is het ook goed als de ventilatie in de living gemakkelijk kan worden verminderd als de woning leeg is.
Daarnaast moet je er van bewust zijn dat het meten op basis van het luchtvolume niet altijd correct is. Het aantal personen en functies heeft ook een effect op de benodigde ventilatie. Het is daarom belangrijk om het aantal personen te gebruiken als het primaire startpunt voor het meten van de buitenlucht.
Automatische functies van het apparaat
Het is verstandig om de ventilatie in de living zo nodig aan te passen om ervoor te zorgen dat het systeem zo min mogelijk energie verbruikt. Als ventilatie in de living altijd op hetzelfde vermogen werkt, is deze soms onvoldoende en soms te hoog.
Er zijn veel opties voor het regelen van de ventilatie in de living, van handmatige aanpassing tot volledig automatische ventilatie.
Vochtigheids- en koolstofdioxidesensoren zorgen voor een intelligente automatisering: de hoeveelheid ventilatie in de living wordt aangepast aan de luchtkwaliteit of de huidige luchtvochtigheid en kooldioxidebelasting in de living.
Warmteterugwinningscapaciteit van het apparaat
Het belangrijkste kenmerk van een ventilatie in de living is de warmteterugwinningscapaciteit. Het verwijst naar de capaciteit van de unit om de aangezogen lucht te verwarmen met de warmte van de afgezogen lucht. Dit betekent dat er minder energie nodig is voor de verwarming van koude buitenlucht. Alsook dat in de winter je verwarming geen overuren moet draaien. Want bij een ventilatiesysteem zonder warmterecuperatie systeem, zuigt het gewoon de warme lucht uit de woning.
De beste maatstaf voor de warmteterugwinningscapaciteit is de jaarlijkse efficiëntie. Jaarlijkse efficiëntie heeft een grote invloed op de primaire energie-indicator en het feitelijke energieverbruik.
Je kunt de jaarlijkse efficiëntie van de ventilatie in de living berekenen met behulp van de jaarlijkse efficiëntiecalculator die door de fabrikant wordt verstrekt.

Locatie van de ventilatie in de living
De ventilatie in de living moet binnen geplaatst worden, in een warme ruimte met een temperatuur van ten minste +10 ° C. De locatie van de ventilatie in de living is goed wanneer het geluid niet stoort en het onderhoud ervan eenvoudig is.
Het is bijvoorbeeld niet handig om vuile ventilatiefilters in een inloopkast te vervangen. Bovendien, aangezien efficiënte cellen voor warmteterugwinning groot zijn, is een aanzienlijke ruimte nodig om ze te verwijderen voor reiniging.
Een werkruimte, een warme opslagplaats of een bijkeuken zijn goede locaties. Vanwege storende geluiden mag het apparaat niet op een muur naast een slaapkamer of woonkamer worden bevestigd.
Let bij het kiezen van een locatie voor ventilatie in de living ook op het feit dat de unit veel elektrische aansluitingen heeft en dat ook condenswater moet worden afgetapt.
Indien gewenst, bestaat er ook zoiets als geluidsdempers die in de ventilatiekanalen geplaatst kunnen worden.
Ventilatiekanaal ventilatie in de living
Het wordt aanbevolen om het ventilatiekanaal zo kort mogelijk te maken. Een lang en gecompliceerd kanaalwerk is duur en maakt soms veel geluid. Het is goed als het kanaalwerk binnenshuis in warme kamers kan worden geïnstalleerd. Ophangingen, tussenvloeren, behuizingen en scheidingswanden bieden goede routes voor ventilatiekanalen. Als alle kanalen zich in de dampscherm bevinden, is het niet nodig om ze thermisch te isoleren.
Vanwege het wooncomfort is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het dempen van het geluid van het kanaalwerk. Zelfs als een geluidsniveau voldoet aan het gereguleerde niveau, kan het bijvoorbeeld storend zijn in een living.
Het loont daarom de moeite om de geluiddemping van het kanaal met dempers te implementeren wanneer je een ventilatiesysteem in de living voorziet.

Prijs ventilatiesysteem in de living

De prijs van een ventilatiesysteem in de living is zeer afhankelijk van het type ventilatie dat men kiest. Ventilatiesysteem D of E (= balansventilatie) levert de beste resultaten op.
Qua prijs voor een volledige woning moet je toch rekening houden met prijzen rond de € 5.500 (of hoger indien je een erg ruime woning hebt).
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!