Een recirculatiedampkap (EPB Dampkap) zorgt ervoor dat het voordeel van je ventilatiesysteem in je woning niet verloren gaat. Een gewone damkap zuigt alle lucht weg, terwijl een ventilatiesysteem net zorgt voor de juiste vochthoeveelheid in je woning. Dankzij deze werking is het ideaal in combinatie met ventilatiesysteem D.
Recirculatiedamkap: Snel geïnstalleerd en ideaal in combinatie met een Ventilatiesysteem.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een bijkomend voordeel van een recirculatiedampkap is dat het de luchtafvoer eerst filtert, alvorens de lucht terug in je woning te brengen.
Laten we even dieper ingaan op de werking, de voordelen en de prijs van deze dampkap.
Inhoud
Hoe werkt een recirculatiedampkap?
Laten we eens kijken hoe een recirculerende dampkap werkt.
Een recirculatiedampkap maakt gebruik van filters met geactiveerde houtskool. Deze filters helpen bij het verwijderen van geuren, dampen en rook die het opzuigt wanneer je aan het koken bent. Vervolgens zal de damkap de ‘schoongemaakte’ lucht terug in de circulatie brengen.
De ongewenste elementen blijven achter in het houtskool, terwijl de vochtige lucht wel terug in de woning terecht komt. En wanneer dat gebeurt schiet je ventilatiesysteem in actie. Deze zal de vochtige lucht afvoeren wanneer dat nodig is. Zo is de vochtigheidsgraad in je woning altijd optimaal.
De damkap doet dit alles automatisch van zodra je deze aanlegt. Verder hoef je enkel nog de filter nu en dan te kuisen.
Nog even de werking van de recirculatiedampkap samengevat:
- De motor van de recirculatiedampkap zuigt lucht uit de keuken in de dampkap;
- De luchtafvoer gaat door vetfilters die het vet opvangen;
- Die lucht stroomt vervolgens door koolstoffilters die kookgeuren absorberen;
- De gezuiverde lucht wordt terug de keuken in gestuurd.
Hoe ziet zo’n damkap er uit?
Wel, het speciale aan deze damkap is dus dat er geen afvoer is. Dus geen buizen die naar buiten moeten. Dat bespaart je al veel werk omdat je dus geen ventilatiebuizen naar buiten moet voorzien. Alsook geen verlichtingsrooster in je gevel moet voorzien.
Omdat het systeem volledig autonoom werkt kun je het bovendien zwevend in je ruimte plaatsen. Het oogt erg mooi en is ideaal voor wie een hoog plafond heeft.

Wat is het verschil in extractie tussen een geleide en een recirculatiedampkap?
Even wat technische informatie… Indien gewenst kun je meteen over naar het volgende stukje, de voordelen van een recirculatiedamkap.
Wanneer de lucht in de recirculatiemodus door de koolstoffilters wordt geduwd, wordt de luchtstroom verminderd. Het is realistisch om aan te nemen dat het gebruik van dezelfde afzuigkap in de recirculatiemodus de extractie met ongeveer 30% zal verminderen in vergelijking met het weglaten ervan.
De afzuiging van een recirculatiedampkap zal voornamelijk worden beïnvloed door de lengte en het type van de kanalen en het aantal bochten in de leidingloop. Een dampkap met een kortere kanaalloop haalt meer lucht uit de keuken dan een dampkap met een langere pijp. Op een vergelijkbare manier zal een dampkap met minder bochten in het kanaal beter presteren dan een kap met meer bochten.
Een ander belangrijk verschil is dat een afzuigkap met afvoer stoom uit je keuken zal verwijderen en zal voorkomen dat condens zich opstapelt. Een vermindert geurtjes, maar verwijdert geen stoom.
Voordelen recirculatiedampkap
De recirculatiedampkap heeft vele voordelen.
- Decoratief hoogstaand
- Optimale werking i.c.m. een ventilatiesysteem
- Minimaliseer je kosten
- Geen energieverlies
- Beperkt onderhoud
Laten we ze even één voor één bespreken.
1. Decoratief hoogstaand!
Het oog wil ook wat! Wens je geen zichtbare ventilatiekanalen, dan is dit de ideale oplossing. Zeker bij een modern keukeneiland of in woningen met hoge plafonds is een recirculatiedampkap dé ideale oplossing.
Ook tijdens renovaties wordt dit vaak toegepast, omdat dit een pak minder werk is. Of bij kleinere appartementen, omdat het plaats besparend werkt als je geen ventilatiebuizen moet voorzien.
2. Werkt optimaal i.c.m. een ventilatiesystem
Wanneer je een ventilatiesysteem hebt die zorgt voor de ideale vochtigheid en ideale kwaliteit van de lucht in je woning, zou het zonde zijn als je damkap deze lucht dan steeds naar buiten blaast.
Zo gaat het volledige nut van je ventilatiesysteem D verloren. Daarom filtert een recirculatiedampkap dus enkel de lucht, om het daarna weer ‘los te laten’ in de woning.
3. Minimaliseer je kosten
Afzuigkappen met afzuigsystemen vereisen leidingsystemen die duur zijn om te installeren en voor de meesten geen optie zijn, en dat is waarom de kleinere meer economische recirculatiedampkap soms ideaal kan zijn.
De filters moeten nu en dan vervangen worden, maar verder is de onderhoudskost minimaal.
4. Geen energieverlies
Omdat dankzij de recirculatiedampkap de lucht in de keuken blijft, gaat er geen kostbare warmte verloren. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar tijdens de wintermaanden gaat er zo maar warmte verloren dan je zou denken.
Tijdens de koudere wintermaanden kun je het warmteverlies dus verminderen en bijgevolg je energierekening verlagen.

5. Beperkt onderhoud
Hier moet je vooral kijken naar de filters. Iedere filter heeft een bepaalde levensduur. Hou hier bij het vergelijken van prijzen e.d. rekening mee. De levensduur wordt altijd uitgedrukt in kookuren.
Na deze periode moet je de filter vervangen of de koolstofkorrels vervangen wanneer je over hervulbare filters beschikt.
Recirculatiedamkap voor ventilatiesysteem: Prijs

Wat is de prijs voor een damkap voor een ventilatiesysteem? De prijzen starten vanaf € 500 voor een standaard modelletje. Als denk ik dat je rond de € 1.200 met echt kwalitatieve modellen zit. Zoals die van Novy en Venduro.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »