Wanneer men gebruik maakt van een mechanisch ventilatiesysteem, zoals het ventilatiesysteem C of D, is het noodzakelijk om het systeem op de juiste in te regelen om te kunnen voldoen aan de wetgeving die is opgesteld ten aanzien van de debieten die een systeem moet halen. De EPB-wetgeving vereist een inregelrapport dat wordt gemaakt door een professional die bepaalde debietmetingen uitvoert en hier vervolgens een rapport van maakt voor de EPB-verslaggever.
Een inregelrapport voor Ventilatiesysteem C of D omschrijft o.a. het aantal debiet om deze zo af te toetsen met de EPB-wetgeving.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio
en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hoe werkt het inregelen van een ventilatiesysteem?
Het inregelen van een ventilatiesysteem is een fundamentele vaardigheid van ingenieurs en consultants die werken met ventilatiesystemen. Afhankelijk van het beoogde doel van elk gebouw, kan dit een negatieve, positieve of neutrale drukverhoging vereisen. Dit wordt bereikt door de toevoer- en afvoerluchtstromen aan te passen: een hogere luchttoevoer veroorzaakt een positieve druk, terwijl een hogere luchtuitlaat een negatieve druk veroorzaakt.
Met een speciaal meettoestel meet de installateur de debiet waarden van iedere aan- en afvoer van het ventilatiesysteem. Met een speciaal meetapparaat dat tegen een rooster of afvoer wordt geplaatst wordt gemeten wat precies de waarden zijn en of deze aangepast moeten worden om te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen. Natuurlijke ventilatieopeningen in de woningen tellen niet mee.
Luchtdruk en ventilatiesystemen
Binnenruimten zijn onderhevig aan veel luchtstromen en worden normaal gesproken gemeten in debieten kubieke meter per minuut. We hebben de neiging om alleen na te denken over de buitenluchttoevoer en de afvoerlucht, maar er is ook sprake van ongewenste luchtontsnapping (exfiltratie) en luchtversterking (infiltratie). Ongewenste luchtstromingen treden meestal op rond de randen van ramen of deuren.
Slecht ingeregelde ventilatiesystemen leiden vaak tot problemen met de luchtkwaliteit. Negatieve druk kan bijvoorbeeld verontreinigende stoffen aantrekken van boven het plafond of van buitenaf en de lucht kan plotseling naar binnen stromen wanneer een raam of deur wordt geopend.

Problemen met ventilatiesystemen oplossen
Als een ventilatiesysteem aan luchtbalansproblemen lijdt, ga er dan niet meteen van uit dat de oorzaak ligt bij de ventilatoren zelf. Houd er rekening mee dat systeemcomponenten zoals dempers kunnen worden beschadigd en dat luchtkanalen kunnen worden losgekoppeld. Bij twijfel is de beste aanbeveling het verkrijgen van een professionele mening van een ventilator ingenieur.
Wanneer ventilatiesystemen zijn uitgerust met frequentieregelaars voor regeling van de ventilatorsnelheid, is de luchtbalans vereenvoudigd. Zij kunnen het toerental van zowel toevoer- als uitlaatventilatoren aanpassen om de ventilatiebelasting te evenaren terwijl de luchtstromen in balans blijven.
Een uitgebalanceerd ventilatie systeem levert energievoordeel op
De taak van een nieuw of gereconstrueerd ventilatiesysteem is om de luchtuitwisseling in de gebouwen te verzorgen. Een uitgebalanceerd systeem maakt het mogelijk om gebouwen te voorzien van frisse lucht en minder energie te verbruiken.
Vaak is het systeem niet goed uitgebalanceerd na het bouwproces, vaak veranderen de beginparameters na het reinigen van de ventilatie. Verschillende bedrijven bieden de volgende services: diagnose en controleer de compatibiliteit van het gebruik van de lucht met het project, neem metingen, pas de ventilatie-installaties aan en breng ze in balans.
Een correct uitgebalanceerd systeem biedt veel voordelen en is tevens wettelijk verplicht, het zorgt voor voldoende verse lucht in het hele gebouw.
Inregelrapport ventilatie
Bij een balansventilatiesysteem moet er een balans aanwezig zijn tussen de aangevoerde en afgevoerde lucht in het huis. Als er een warmtewisselaar aanwezig is dan wordt hier tijdens de meting rekening mee gehouden. De opgemeten debieten worden door de inspecteur in een overzichtelijk rapport weergegeven en opgestuurd naar de EPB. De waarden zullen aangeven of deze voldoen aan de EPB eisen.
Natuurlijk is het geen probleem om af en toe een raam open te zetten en het systeem anders in te stellen. Het gaat erom dat je kunt laten zien dat je ventilatiesysteem in staat is om de EPB eisen te halen. Het regelmatig reinigen van de ventilatiefilters is dan ook zeer aan te raden, vuil heeft namelijk een slecht effect op de werking van je ventilatiesysteem en de debietcijfers.
Als uit het inregelrapport blijkt dat je niet aan de eisen voldoet kun je een boete krijgen van het EPB. De debietwaarden mogen niet hoger liggen dan 20% dan de vastgestelde debietwaarden.
Benieuwd naar een richtprijs voor ventilatie in jouw woning? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!